Jongleerballen

Jongleren is bepaald niet makkelijk.Na flink oefenen met sjaaltjes (makkelijk vangen, want ze gaan heel langzaam) waren de kinderen van groep 6-8 toe aan het echt werk. Dus maakten ze eerst hun eigen ballen:

Nodig: ballonnen, gebroken rijst, trechter, schaar, potlood, lepels, bekers.

Duur: 1les van ongeveer 1 tot anderhalf uur.

Voorbereiding: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Zet de rijst klaar in schaaltjes. Deze activiteit kun je het beste in kleine groepjes doen.

Lesopzet: Doe de ballon in een beker, stop de trechter in de opening van de ballon. Met de lepel kun je nu de rijst in de ballon scheppen. Soms moet je er een beetje lucht in blazen om te zorgen dat er nog wat rijst bij kan zodat de bal groot genoeg wordt en de opening weer vrij is. Je kunt de rijst ook met de achterkant van een potlood in de ballon duwen. Als de ballon vol genoeg is kun je de trechter er uit halen en het tuitje van de ballon afknippen. Neem nu nog een ballon van dezelfde kleur ballon en knip ook daar het tuitje af. Trek deze ballon over de gevulde ballon (lastig klusje) Zorg ervoor dat het gat in de eerste ballon goed bedekt is. Neem nu een nieuwe ballon in een andere kleur. Knip het tuitje er weer af en knip er nog wat andere gaten bij. Deze ballon kun je nu over de bal met rijst trekken. Door de gaatjes zie de andere ballon nog zitten. Maak er nog 1 of 2 bij en je kunt gaan jongleren.