Fossiel van gips

Veel jongens zijn gefacineerd door dino’s. Een leuke manier om hierop in te spelen is door fossielen te maken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door te snijden in nog vochtig gips kun je schitterende botten en schelpen maken.

Begraaf de fossielen eens in de zandtafel of zandbak en laat de leerlingen ze voorzichtig opgraven met een troffel en kwastje.

Nodig : Voldoende boterbakjes om het gips in te gieten Gips, mesjes, krabbers.

Duur: 2 tot 3 lessen van een uur.

Voorbereiding: Gips gieten in de boterbakjes.

Lesopzet: Hoeveel dagen van te voren je het gips moet gieten is afhankelijk van de soort gips. Het gips moet nog licht vochtig zijn zodat het voor de kinderen eenvoudiger is om er in te snijden. Druk het plaatje gips uit het boterbakje. Teken met het mesje de vorm van een schelp, vis, blad of slak in het gips. Krab eerst de buitenrand van de tekening weg. Op deze manier komt de tekening hoger te liggen dan de rest van het gips. Snij daarna voorzichtig de kleinere details uit het gips. Doe het in kleine laagjes, dan krijg je het mooiste effect. Werk tot slot de randen schuin af. Om het werk tussen de lessen door vochtig te houden kun je het in een plastic zakje opbergen.