Kerstballen

Kerstballen maken om de klas te versieren is iets dat ik al jaren doen. Maar eigenlijk vind ik ze vaak te klein om een hele klas sfeer te geven. Een aantal leerlingen in de bovenbouw vonden een oplossing: kerstballen maken van grote ballonnen. Hoe het werkt lees je hier:

Nodig : Ballonnen, boterbakje, oude kranten, stroken gekleurd papier, behanglijm en verf of aluminium folie.

Les 1: Laat de kinderen de ballonnen opblazen en leg er een knoopje in. Blaas de ballon niet te groot op want dan wordt hij ovaal, of koop speciale ronde ballonnen. Maak een kaartje met de naam van het kind vast aan het tuitje van de ballon. De kinderen kunnen nu hun werk met papier-maché gaan bedekken.
Laat de kinderen eerst een voorraadje kranten in dunne stroken scheuren. Die stroken kunnen ze dan in de lijm dopen en over hun werk plakken. Laat het werk drogen in boterbakjes met de naam van het kind erop, zo blijven de ballonnen niet vastplakken aan de ondergrond.

Les 2: Waarschijnlijk het je twee lessen nodig voordat de ballon dik genoeg is beplakt. Als laatste laag kun je het beste een laag van ongekeurd toiletpapier of keukenpapier gebruiken. Dit is makkelijker met verven.

Les 3: Kies uit:
-Verven: Je kunt de ballon verven of spuiten met goud of zilver verf. Dit is een vrij lastig klusje omdat je de ballon alleen bij het tuitje beet kunt houden.
– Beplakken: Je kunt de ballon ook beplakken met stroken aluminium folie. Soms lukt het om ze te lijmen met sterke lijm. Je kunt ze ook met plakband vastplakken.