Sambaballen

Bij winkels zoals Xenos verkopen ze in het voorjaar plastic eieren. (die open kunnen) Die waren een goede basis voor een paar Sambaballen. Ik scoorde ze nog net op tijd voor het carnavalsfeest.

Nodig: plastic eieren, papier, behanglijm, knutsel plakband, scharen, boterbakje, wc rolletjes en verf. Als je van plan bent om dit met de onderbouw te doen, kun je het beste vragen of er ouders zijn die willen helpen. Ook kun je het eerste deel van de opdracht alvast vooraf maken.

Les 1: Laat de kinderen de wc rolletjes in de lengte door knippen. Door het rolletje wat in te draaien wordt het wat smaller. Plak het met plakband stevig vast. Het is handig om vooraf alvast wat stukken plakband voor te knippen en aan de zijkant van de tafel te plakken. De eieren (uit van die speelgoed automaten) kun je open maken. Laat de kinderen kiezen wat ze er in willen doen. Rijst geeft bijvoorbeeld een ander geluid dan maïs korrels. Doe het ei met de spitse kant in het rolletje en plak het met plakband vast. De kinderen kunnen nu hun werk met papier-maché gaan bedekken. Laat de kinderen eerst een voorraadje kranten in dunne stroken scheuren. Die stroken kunnen ze dan in de lijm dopen en over hun werk plakken. Na de eerste laag kun je het beste een laag van ongekeurd toiletpapier of keukenpapier gebruiken. Dit is makkelijker met verven. Laat het werk drogen in boterbakjes met de naam van het kind erop.

Les 2: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Zorg ook dat er op alle tafels verf staat. De kinderen schilderen het onderste deel van de sambabal. (zo kunnen ze hem aan de bovenkant vast blijven houden. De onderkant van de sambabal kun je schilderen met watervaste verf, zodat die niet afgeeft (pas wel op je kleding) of je kunt ze later even snel aflakken. Laat het werk drogen in plastic bekertjes, die zorgen ervoor dat het nergens tegenaan komt.