Ruimtelijke foto

Het is altijd leuk om foto’s aan de wand te hangen, maar je kunt het nog leuke maken door de foto’s wat diepte te geven. Gewoon door de foto’s te vouwen.
Een leuk geschenk voor vader of moederdag of juist een leuke manier om van die oude kerstkaarten af te komen.

Nodig: twee foto’s of plaatjes uit tijdschriften met hetzelfde formaat, liniaal, snijmat, snijmesje, lijm, karton, schaar.

Duur: 1 les

Voorbereiding: Vraag de leerlingen voorafgaand aan de les om 2 foto’s mee te nemen. Leg de spullen klaar of laat ze uitdelen.

Lesopzet: Laat de kinderen een van de afbeeldingen opmeten om te bekijken hoe groot het karton moet worden.
Voorbeeld: de foto is ( l x b)13 bij 10 cm. Het karton moet dan 2x zo breed worden, dus 26 bij 10 cm.

Laat daarna lijnen met een tussenafstand van 2 cm (gr 6) of 1 à 1,5 cm (gr. 7/8) tekenen. Als de leerlingen dit gedaan hebben kunnen ze met de achterkant van een schaar langs hun lineaal over de lijnen gaan. Daarna kunnen ze het karton makkelijk als een harmonica vouwen.
Teken nu op de achterkant van de foto’s lijnen op een gelijke afstand van elkaar. Laat de leerlingen daarna met een lineaal en snijmesje de foto’s snijden. (Geef hiervoor eerst een goede veiligheids instructie over hoe je met de mesjes om moet gaan! Durf je dit niet aan of gebruik je dit idee in een jongere groep, laat de leerlingen dan gewoon netjes knippen.)

Beide foto’s kunnen nu op de harmonica geplakt worden. Plak daarna de harmonica op een achtergrond. Het mooiste effect heeft het als je eerst weer lijnen laat tekenen. Teken de lijnen ongeveer 1,5 maal zo ver uit elkaar als de lijnen die je eerst gebruikt hebt. Doe op ieder lijntje een beetje lijm en plak daar de vouwen op.

Afsluiting:
Hang alle werkjes op een mooie plek in de klas, waar ze natuurlijk van twee kanten bekeken kunnen worden.