Brooddeeg penvriendjes

Brooddeeg is een heerlijk materiaal voor jonge kinderen. Het is minder hard en kloud dan klei en is makkelijk af te bakken. Een manier om richting te geven aan het kleien is het maken van deze leuke penvriendjes.
Let op: decoratief zijn ze geweldig, aan het handschrift doet het echter meestal geen goed. 

Voorbereiding: Maak genoeg brooddeeg voor alle kinderen.

Nodig: Brooddeeg, klei, verf, ballpoints of potloden, placemat, tandenstokers blanke lak.

Les 1:
Leg de spullen die nodig zijn voor de eerste les klaar: kleine bolletjes klei, brooddeeg, placemat, tandenstokers, eventueel veertjes of chenille draad.

– Laat de kinderen de pen met de punt in de bolletjes klei steken. Dit zorgt ervoor de punt vrij blijft van brooddeeg en zo kan de pen mooi drogen zonder dat hij een vlakke kant krijgt van het liggen.
– Rol een handvol deeg totdat het kneedbaar is. Wikkel het rond de pen. Of kneed het eromheen in de vorm van een wortel.
– Gebruik kleine stukjes deeg om de ogen en andere details te maken. Met een tandenstoker of satéprikker kunnen de kinderen details maken zoals wenkbrauwen of pupillen in de bolletjes van de ogen.
– Als je het deeg aan de lucht laat drogen kun je nu grappig haar toevoegen: gebruik daarvoor veertjes of chenille draad.

Steek de pennen in een bolletje klei of pennenstandaard. Zo kunnen de brooddeeg werkjes drogen.

Les 2:
Als het brooddeeg droog is kunnen de kinderen het gaan versieren.
Leg de spullen die nodig zijn voor de tweede les klaar: placemat, verf, kwasten en tandenstokers.

– Beschilder de pen met vrolijke kleuren. Door een tandenstoker in de verf te dopen kunnen de kinderen makkelijk heel fijne details schilderen.
Laat alles drogen en lak zelf het geheel even af met blanke lak.(anders geeft het af tijdens het schrijven) Daarna kun je de kleibolletjes van de punt afhalen en de punt even schoonmaken.

Brooddeeg:
1 kop zout
1 kop water
2 kopjes meel
Grote kom

Mix het zout, water en meel door elkaar een grote kom. Als het deeg nog te kleverig is sprenkel er dan nog wat extra meel over en kneed het nog eens door elkaar.

(voor een grotere hoeveelheid kun je dit recept gewoon vermenigvuldigen.)