Kabouterhuis

De pruimenboom in onze tuin gaf dit jaar meer dan 60 kilo pruimen, maar ook meer dan 60 dagen wespenoverlast.
Aapie en Muis zijn niet dol op wespen en ik ben er allergisch voor.
De beslissing werd dus genomen: de pruimenboom moet het veld ruimen. Zonde van zo’n mooi boom, maar we planten er een andere voor terug.

Toen de dag kwam om de boom om te zagen wilden Aap en Muis natuurlijk ‘helpen’. Samen met mijn man zaagden ze de takken. Maar voor het grote werk waren ze toch echt een beetje te klein.

Al geruime tijd verzamelde ik op pinterest houten kabouterhuizen, met in mijn achterhoofd het idee dat het wel leuk zou zijn om die te gaan maken.
Deze huizen worden veel gebruikt op Vrije scholen en ik had ze tijdens mijn stages op scholen in Zwitserland al zo vaak gezien.

Met een ruime hoeveelheid hout en de schijven die we al langer in de tuin hadden liggen konden we meteen lekker aan de slag.

Voor Aapje was het al prima te doen om lekker zelf te timmeren. Ik sloeg de spijker er even een stukje in zodat er geen duimen meer in de weg zaten. De rest kon hij prima zelf. Als jongste kleuter kun je dat ook al prima.
We hadden een echte boomzaag, dus als houthakkers zaagden we de grote takken op de juiste maat. Daar kwam heel wat ‘rekenwerk’ bij kijken.
Nauwkeurig vergeleek hij de takken en zette een kerfje waar gezaagd moest worden.
In het midden van 2 schijfjes moest nog een gaatje geboord worden, een mooi klusje voor aapie die met zijn speelgoedboor al zo goed geoefend had dat hij het helemaal zelf kon.
Het kabouterhuis kreeg zo een echte hijskraan/lift en een mooi schommel.

Muis was met haar 2 jaar eigenlijk een maatje te klein voor dit karweitje, maar ze wilde zo verschrikkelijk graag meedoen. Samen hielden we de hamer vast en tikten heel wat spijkers in het hout.
De glijbaan en het trappetje bleken voor mij toch ook een tikkie te zwaar met de handzaag, dus pakte papa de cirkelzaag en de kettingzaag en bezorgde ons 2 trappetjes en 2 glijbanen.

Als het herfst wordt heb ik beloofd dat we in het bos kabouters gaan zoeken (lees: mama moet ze nog even maken, maar die is al een jaar met sinterklaas bezig *schaam* )