Gemarmerd papier

Met vetkrijt kun je schitterende tekeningen maken, maar je kunt het ook erg mooi smelten. Let op: bij deze les wordt een strijkbout gebruikt. Vraag hulp van een ouder of onderwijs assistent om toezicht hierop te houden.Nodig: wasco krijt, a4 papier, (overtrekpapier is nog leuker), strijkijzer, strijkplank.

Duur: 1 les Voorbereiding: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Laat het vetkrijt uitdelen. Reserveer één plek in de klas (bijvoorbeeld de instructie tafel als je die hebt) voor het strijken of gebruik een strijkplank.

Lesopzet: De kinderen kunnen beginnen met het volkleuren van het vel. Er hoeft geen voorstelling in te zitten , het gaat puur om de vlakvulling en het kiezen van leuke kleuren. Wijs de kinderen er op dat ze voldoende dik kleuren. Panda krijt werkt daardoor vaak beter dan gewoon wasco. Als ze klaar zijn met kleuren kunnen ze nog een vel pakken en die er boven op leggen.
Zorg dat de strijkbout klaar staat (op een veilige plek). Oudere kinderen kunnen best al zelf strijken. Doe je dit met jongere kinderen dan kun je misschien het beste zelf strijken. Strijk stevig over het papier heen. Het wascokrijt smelt dan vanzelf. Trek daarna de vellen weer van elkaar af. Je krijgt dan twee hele mooie vellen met gemarmerd papier. (die je bijvoorbeeld als inpakpapier kunt gebruiken of voor een collage)

Diff 1: Gebruik i.p.v gewoon papier architecten papier of overtrek papier. Je krijgt dan ook nog eens een doorzichtig effect. Je kunt dan allerlei leuke raamhangers maken of een mobiel.

Diff 2: Heb je in je klas nog zo’n bak met resten oud wasco krijt (meeste scholen wel). Gebruik dan een (oud) mesje om schraapsel te maken met de kinderen. leg dat op het papier en doe verder hetzelfde….. wordt echt heel mooi.