Winterstraatje

Net nadat je de herfstspullen hebt opgeruimd en de Sint nog niet in het land is, is de klas altijd zo leeg. Met de kinderen in groep 3/4/5 maakten we een mooie versiering die tot de carnaval bleef hangen.
Eerst versierden we de huisjes met pietjes en pakjes, daarna met kerstbomen en lampjes. Tenslotte viel er nog een flinke laag sneeuw.Nodig: Donkerblauw a4 (ondergrond), geel en zwart papier, wit piepschuim of witte verf, lijm, schaar, potlood.

Deel vooraf de lijm, scharen en het papier uit. Teken een aantal voorbeelden van oude (trap- klokgevel huisjes op het bord. De huizen in de straat kun je maken door een stuk zwart papier te nemen en dit dubbel te vouwen. Teken tegen de as van de vouw een huisje en knip het uit. Als je het open vouwt krijg je een mooi symmetrisch huisje. Let er op dat de kinderen op de goede manier knippen, anders krijgen ze twee halve huisjes.
Met jonge kinderen kun je ook met mallen werken, of het alvast voor tekenen en laten knippen of prikken. Als afwerking van de huizen kunnen de kinderen verlichte ramen maken, ook is het leuk om er bomen en lantaarns aan toe te voegen. Door lijm op de daken te smeren en er piepschuim op te strooien krijg je een heel mooi winters effect.

 

Diff:
– Maak grote huizen en gebruik ze als raam versiering voor in de klas. Voor kerst kun je er lampjes omheen hangen of kerstbomen bij plakken.
– Laat de kinderen in een groep dit werk maken, je moet dan wel een groter papier als ondergrond nemen.