Monstertjes

Steeds vaker wordt in de herfst aandacht gegeven aan het Halloween feest. Bij dit feest staat griezelen centraal. Al zijn deze monstertjes misschien eerder om te knuffelen….

Nodig: kant en klaar papier-maché mengsel of behang lijm met kranten, verf, stukjes stof, gekleurd papier, touwtjes of veren.

Duur: 2 lessen van ongeveer 1 uur + korte les voor het verven.

Voorbereiding: Leg op de tafels van de kinderen placemats of kranten klaar. Zorg ook dat er op alle tafels voldoende kranten en lijm staat. Maak vast een voorbeeld, maar alleen van het papier-maché deel. Anders krijg je veel kinderen die het voorbeeld na gaan maken.

Lesopzet:
Les 1: Laat de kinderen een kegelvormige prop van kranten papier maken. Hierbij hoeven ze nog geen lijm te gebruiken. De kinderen kunnen daarna hun werk met papier-maché gaan bedekken. Laat ze eerst een voorraadje kranten in dunne stroken scheuren. Die stroken kunnen ze dan in de lijm dopen en over hun werk plakken. (Met lijm handen is het lastig scheuren…) Na de eerste laag kun je het beste een laag van ongekeurd toiletpapier of keukenpapier gebruiken. Dit is makkelijker met verven. Verzamel alle monstertjes op een aantal placemats, laat de kinderen een stuk papier met hun naam onderop plakken.

Les 2: (korte les) Leg op de tafels weer placemats klaar. Op alle tafels moet ook een bakje met verschillende kleuren verf staan. De kinderen kunnen hun monstertje gaan verven. Daarna moet het weer drogen. Doordat dit een vrij korte bezigheid is kun je er ook voor kiezen één tafel met verf te maken en kinderen dit in groepjes te laten doen.

papiermachee

Les 3: Nu kunnen de kinderen hun monstertje echt af maken. Laat ze een hoed of gekke muts maken. (rondje met een gat er in, of ook een kegeltje) Als haren kunnen ze touwtjes uitpluizen of veren gebruiken. Met veel fantasie kun je