Marmeren

Kunst in een handomdraai en ook nog eens makkelijk van al je oude restjes verf af komen.Nodig: Afwas teiltje (oud, want daana is hij slecht schoon te krijgen) resten verf in felle kleuren (of koop kleine blikjes bij de amma), vork om mee te roeren, vierkante stukken papier van ongeveer 15 x 15, vierkante stukken gekleurd papier van 20 x 20 als achtergrond

Duur: 1 les

Voorbereiding: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Deze activiteit kun je het makkelijkst met een klein groepje doen van ongeveer 4 tot 6 leerlingen. De andere kinderen kunnen bijvoorbeeld een meer zelfstandige activiteit doen zoals de figuren met overlapping. Of vraag een ouder om deze activiteit te doen.

Les 1: Giet met een lepel een aantal klodders van verschillende kleuren in het teiltje. Laat het kind er met een vork door heen roeren. De kleuren mengen zich dan vanzelf door elkaar. Laat het kind (bij jonge kinderen helpen of zelf doen) een papier op het water leggen. Let erop dat het er vlak op ligt. Haal het papier er daana af en leg het op een krant om te drogen. Tijdens het drogen kunnen de kinderen alvast de randen van de achtergrond gaan versieren. Dit kan door beplakken met ander papier maar ook door tekenen of kleuren met krijt.

Afronding: Lijm de gedroogde schilderijen op de achtergrond. Maak een mooie tentoonstellings tafel of hoek en hang daar alle schilderijen op.

Differentiatie: Potloden marmeren.

Comments are closed.