Klei puzzel

Laat je leerlingen hun eigen puzzel maken. Dat kan heel eenvoudig met klei.

Nodig : klei, verf, lak, klei spatels enz. Duur: 2 lessen van ongeveer 1 uur.

Voorbereiding: Leg voor de kinderen een tablet klei klaar van ongeveer 20 x 20, met een dikte van +/- 1 cm. Neem wat makkelijke puzzels mee (25 puzzelstukken) als voorbeeld. Geef ze ook een balletje klei om mee te boetseren.

Les 1: Laat de kinderen de puzzels zien en bespreek dat ze er ook zelf een kunnen maken. Laat zien hoe ze een reliëf kunnen maken in een klei tegel. Kies daarvoor eenvoudige vormen als de kinderen niet zo veel boetseer ervaring hebben. Als de kinderen vaker hebben gekleid dan kun je ook moeilijkere vormen laten zien. De kinderen kunnen dan beginnen met het maken van hun eigen puzzel. Je kunt ervoor kiezen om ze eerst een ontwerp te laten maken, dat is niet echt noodzakelijk. Als de kinderen klaar zijn met hun voorstelling. Kunnen ze met een mes en liniaal de tegel in blokken snijden. Laat de tegel drogen. (en bak ‘m als dat kan)

Les 2: Leg op de tafels van de kinderen onderleggers of kranten klaar. Zorg dat de verf klaar staat in bakjes, deel die zelf uit, of laat dit door hulpouders doen. Laat een van de kinderen de kwasten uitdelen. De kinderen kunnen nu de tegel afwerken. Afronding: Voor de duurzaamheid van de puzzel kan hij het beste gelakt worden. Je kunt hiervoor speciale lak krijgen. Maar je kunt het ook met gewone lak proberen.