Totempaal

Een beeldhouwerk maken is minder werk dan je denkt. Door te werken met gips, kun je de kinderen op een goedkope en makkelijke manier de basisprincipes aanbieden.
Snijden en raspen werkt het makkelijkst in gips dat nog wat vochtig is. Let dus goed op de droogtijd.Nodig : Voldoende lege wc-rolletjes om het gips in te gieten, gips, mesjes, krabbers.

Duur: 2 tot 3 lessen van een uur.

Voorbereiding: Gips gieten in de wc-rolletjes.

Lesopzet: De onderkant van het rolletje moet je goed dicht maken met papier en plakband. Hoeveel dagen van te voren je het gips moet gieten is afhankelijk van de soort gips. Het gips moet nog licht vochtig zijn zodat het voor de kinderen eenvoudiger is om er in te snijden. Druk het gips uit het rolletje. Teken met het mesje de vorm van een totempaal (vierkanten, rondjes) in het gips. Krab eerst de buitenrand van de tekening weg. Op deze manier komt de tekening hoger te liggen dan de rest van het gips. Snij daarna voorzichtig de kleinere details uit het gips. Doe het in kleine laagjes, dan krijg je het mooiste effect. Om het werk tussen de lessen door vochtig te houden kun je het in een plastic zakje opbergen.